Blog

Marha, vagy halkollagén?

2020.11.02 17:16

Marha kollagén vagy halkollagén? – Melyiket válasszam?
marha vagy halkollagén?

Melyik kollagént válasszam, melyik a legjobb számomra?

Előző cikkünkben bemutattuk Nektek a kollagén alapvető tulajdonságait, hogy miért és hogyan érdemes szedni, mostani cikkünkben pedig összeszedjük milyen fajta kollagénekkel találkozhattok a piacon (hal, marha, sertés kollagének) és milyen szempontok alapján tudjátok kiválasztani a nektek megfelelőt, ezen belül is leginkább a marhából és halból előállított kollagénre összpontosítunk.

Milyen fajta kollagének vannak?

28 fajta kollagént különbözetünk meg, mind más szerkezetű és eltérő szerepük van szervezetünk felépítésében, ezeket 3 csoportra bontjuk:

Vannak az I.-es típusú kollagének, amelyek testünk minden szövetében jelen vannak, rendkívül erős a szakítószilárdsága, még az acélnál is erősebb. Miben segít az I-es típusú kollagén? Segít a sebgyógyításban, - a bőr rugalmasságának megtartásában, - a cellulitisz állapotát javítja és segít az apró ráncok eltűntetésében.

Vannak II.-es típusú kollagének, amelyek a porcok egészségéért felelnek, a porcok főbb összetevője. Csökkenti az ízületi kopás okozta ropogás mérséklésében. Ráadásul hatékonyabb, mint a glükozamin, szedése.

III.-as típusú kollagén. Szinte teljesen megegyezik az I.-es típusú kollagénnel: az izmokban, szervekben, artériákban, kötőszövetekben, csontvelőben és a májban található meg.

Milyen élelmiszerekben van kollagén?

Az alábbi élelmiszerekben van nagy mennyiségű kollagén:

  • Spirulina : A spirulina igazi éltető alga, ami egy változatos étkezésnek szerves része. Elsőrangú növényi eredetű forrás, ha aminosavakról van szó. Nagy mennyiségben tartalmaz glicint, amiből az emberi szervezet kollagént állít elő.
  • Tőkehal: A tőkehal szintén kiváló forrása a glicinnek és a prolinnak, emellett olyan esszenciális tápanyagokat is tartalmaz, mint amilyen a szelén, a foszfor vagy a B6-vitamin. Ha eszel húst, a tőkehal az egyik legjobb választás a kollagén bevitelre!
  • Tojás: A tojás, amennyiben szabad tartásból származik, a legjobb kollagén források egyike, mert jelentős mennyiségben tartalmaz többek között aminosavakat is, mint a glicin és a prolin.
  • Csontleves
  • Kocsonya

Célszerű hidrolizált kollagéneket választani, hiszen ezek a termékek jóval magasabb kollagénnel rendelkeznek, ráadásul gyorsabban tudnak felszívódni, jobban hasznosulnak.

A kollagént leggyakrabban marhából, vagy halból vonják ki, előfordul sertésből és csirkéből készült változata is – nézzük a két elterjedtebb változatot:

A legnagyobb különbség a halkollagén és a marha kollagén között, hogy az egyiket tengeri halakból állítják elő, főképp halpikkelyből és csontokból, míg a marha kollagént bőrből, csontból, porcokból, irhából nyerik ki.

Melyik kollagén fajtát hasznosítja jobban a szervezet?

A marha kollagén valamivel olcsóbb és elterjedtebb fajtája a kollagéneknek, viszont a halkollagén egyre ismertebb és közkedveltebb, hiszen könnyebben szívódik fel testünkben, jobban hasznosul, így testünk jobban tudja alkalmazni az öregedésgátló és szövetépítő hatásokat. 

Fontos tudni, hogyha kevés I.-es és III.-as típusú kollagén viszünk be, akkor szervezetünk működése felborul, és ez vezethet bőrünk elvékonyodásához és a ráncok kialakulásához. A marha kollagén tartalmazza mind az I.-es, mind a III.-as típusú kollagént, a tengeri halból készült kollagén pedig főképp  I-es típusú kollagént tartalmaz.

A LEGJOBB KOLLAGÉN TERMÉKEK
Szarvasmarha kollagén:

A marhából készült hidrolizált kollagének nagy mennyiségű aminosavat is tartalmaznak - prolinban és glicinben gazdagok –melyeknek számos előnyük van, például segítenek a bőr regenerálódásában, valamint a glicin javítja az emésztést és elősegíti az ételek könnyed felszívódását is a gyomorsav megnövelésével. Kutatások bizonyítják, hogy a kollagén segít megelőzni a ízületi betegségeket, mint például az arthritis.

Tengeri halkollagén:

Amennyiben valaki nem fogyaszt haltermékeket, azoknak a tengeri halkollagén fogyasztását javasoljuk. Nagy tisztaságú, magas minőségű kollagén, hiszen a tengeri halak élőhelye kórokozóktól mentes és tiszta.

A tengeri halkollagén segít a bőr rugalmasságának megtartásában, ráadásul sok antioxidánst is tartalmaz és gazdag aminosavakban.

A kollagén gyártása nem ártalmas a környezetünkre!

A húsipar a feldolgozatlan szarvasmarha melléktermékét használja, valamint a hal feldolgozása közben megmaradt, több millió tonna felhasználatlan halrészt a tengeri halkollagén elkészítéséhez. 

Kollagénjeink megtalálhatóak por, kapszula és folyékony változatban is:

Kollagének, marha és halkollagén, kollagén por, kollagén kapszula, folyékony kollagén