Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mesterséges adalékanyagok - miért károsak?

Mesterséges adalékanyagok - miért károsak?
Mi az az adalékanyag, miért adnak bizonyos termékekhez mesterséges adalékokat? 

A mesterséges adalékanyagok nagyon sok feldolgozott élelmiszerben és étrend-kiegészítőben megtalálhatóak. Azért is alkalmazzák őket, hogy minél olcsóbb legyen az előállításuk, tovább eltárolhatóak legyenek és még olcsóbb legyen az adott termék ára.

Mik azok a mesterséges adalékanyagok?

Az alábbi listában láthatjuk, hogy milyen típusú adalékanyagok kerülhetnek az egyes élelmiszerekbe és táplálékkiegészítőkbe:
1. Tartósítószer
2. Színezék
3.Édesítőszerek
4. Antioxidánsok
5. Tömegnövelő szerek, zselésítő anyagok, stabilizátorok, sűrítőanyagok...
6. Ízfokozók
7. Savanyúságot szabályzó anyagok
8. Egyéb adalékanyagok

A kapszulás étrend-kiegészítőknél az egyik legkárosabb adalékanyagok a színezékek (Tio2 - titán-dioxid) és a foszfátok. Az úgynevezett azoszínezékeket mesterségesen állítják elő, eleinte kőzetkátrány volt az alapanyag, manapság kőolajból készítik. A 19. század végén a német festékipar leváltotta a növényi színezékeket ezekre a szintetikus anyagokra, amelyek mára már az élelmiszereinkbe is belekerültek. Nem véletlenül, hiszen ezek a mesterséges anyagok, sokkal olcsóbbak és könnyebb velük dolgozni, így a nagyobb cégek ebből nagyot tudnak profitálni. Sok azoszínezék tiltott, mivel egészségre ártalmasak, de sajnos a mai napig megmaradt pár a fogyasztott termékeinkben.


A különböző foszfátokat tartósítóként, antioxidánsként, savanyítószerként, emulgátorként használják a termékekben. A foszfátok veszélyeztetik a vér kálcium-foszfát arányát, ami csökkentheti a csontsűrűséget.


Hogyan jelölik ezeket az adalékanyagokat az élelmiszerekben?
Az adalékanyagokat legtöbbször “E” számokkal jelölik az élelmiszer összetevők között, de előfordul, hogy az adalékanyag nevét tüntetik fel a címkén. A titán-dioxidot például E171-ként jelölik a címkéken.


Hogyan hatnak az adalékanyagok a szervezetünkre?
A legnagyobb baj, hogy az adalékanyagok felhalmozódhatnak a szervezetünkben és gátolhatják a tápanyagok felszívódását, befolyásolhatják a hormonrendszert, károsíthatják a DNS-t, rák kialakulását idézhetnek elő. Szerencsére nem minden adalékanyag káros, például vannak színező anyagok is, amelyeket növényekből állítanak elő. Ezek a természetes anyagok, jóval drágábbak a szintetikus társainál, ráadásul nem olyan stabilak az élelmiszerben, ezért számos gyártó választja inkább az olcsó, mesterséges adalékanyagokat, a nagyobb profit reményében. A kérdés nem csak az, hogy ezeknek a megkérdőjelezhető hatású adalékanyagoknak egyenként milyen hatása van a szervezetre, hanem ezek felhalmozódva szervezetünkben milyen hatással bírnak.


Egészségünk védelmében érdemes olyan gyártót választani, amely mellőzi az adalékanyagokat. Előfordulhat, hogy ezek a termékek valamivel többe kerülnek, de hosszútávon biztosan kifizetődő számunkra. Általában elmondható, hogy azok a gyártók akik kiemelkedően figyelnek a termékeik egészségre gyakorolt hatásaira, a készítményeik környezetre gyakorolt hatásaira is odafigyelnek, ami mindenféleképpen nem utolsó szempont. A Nutri Nature is azon dolgozott az elmúlt években, hogy termékei eleget tegyenek ezeknek a kritériumoknak, ne kelljen úgy kollagént juttatnunk a szervezetünkbe, hogy mesterséges adalékanyag társulna hozzá. 

Az oldal tetejére