Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

NAC (N-acetil-cisztein) szedésének előnyei

NAC (N-acetil-cisztein) szedésének előnyei
Mik a NAC (N-acetil-cisztein) legfontosabb egészségügyi előnyei? Blog bejegyzésünkben bemutatjuk a 9 legfontosabb egészségügyi előnyét.

Top 9 előnyei NAC (N-acetil-cisztein) szedésének

A cisztein félig esszenciális aminosav.

Azért tekinthető félig esszenciálisnak, mert a szervezet más aminosavakból, nevezetesen metioninból és szerinből is elő tudja állítani. A cisztein megtalálható a legtöbb fehérjedús élelmiszerben, például a csirkében, pulykában, joghurtban, sajtban, tojásban, napraforgómagban és hüvelyesekben.

Az N-acetil-cisztein (NAC) a cisztein kiegészítő formája.

A megfelelő mennyiségű cisztein és NAC fogyasztása számos egészségügyi okból fontos - beleértve a szervezet legerősebb antioxidánsának, a glutationnak a pótlását. Ezek az aminosavak segítenek a krónikus légzőszervi megbetegedések, a termékenység és az agy egészségének fenntartásában is.

Íme a NAC 9 legfontosabb egészségügyi előnye:

1. Erős antioxidáns

A NAC segíthet az antioxidáns termelésben. Két másik aminosavval - glutaminnal és glicinnel - együtt a NAC szükséges a glutation előállításához és pótlásához.

A glutation a szervezet egyik legfontosabb antioxidánsa, amely segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a szervezet sejtjeit és szöveteit. Elengedhetetlen az immunrendszer egészségéhez és a sejtkárosodás elleni küzdelemhez.

Egyes kutatók szerint még a hosszú élethez is hozzájárulhat. Antioxidáns tulajdonságai az oxidatív stressz okozta számos más betegség, például a szívbetegségek, a meddőség és egyes pszichiátriai állapotok leküzdésében is fontosak.

2. Segít a méregtelenítésben

A NAC fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítési folyamatában. Valójában az orvosok rendszeresen adnak intravénás NAC-ot az acetaminofen-túladagolásban szenvedőknek, hogy megelőzzék vagy csökkentsék a vese- és májkárosodást. A NAC antioxidáns- és gyulladáscsökkentő előnyei miatt más májbetegségeknél is alkalmazható.

3. Javíthatja a pszichés zavarokat és segíthet a  függőségek legyőzésében 

A NAC segít szabályozni a glutamát - az agy legfontosabb neurotranszmittere - szintjét. Míg a glutamát szükséges a normális agyműködéshez, a túlzott glutamát glutation kimerüléssel párosulva agykárosodást okozhat.

Ez hozzájárulhat olyan mentális egészségügyi állapotokhoz, mint a bipoláris zavar, a skizofrénia, a kényszerbetegség (OCD) és a függőséget okozó viselkedés. A bipoláris betegségben és depresszióban szenvedők számára a NAC segíthet a tünetek csökkentésében.

Mi több, a kutatások szerint szerepet játszhat a közepes és súlyos kényszerbetegség kezelésében is. A NAC-kiegészítők segíthetnek az elvonási tünetek csökkentésében és a visszaesés megelőzésében is a kokainfüggőknél. Emellett előzetes tanulmányok azt mutatják, hogy a NAC csökkentheti a marihuána- és nikotinhasználatot is.

4. Segít enyhíteni a légzőszervi panaszokat

A NAC enyhítheti a légzőszervi panaszok tüneteit azáltal, hogy antioxidánsként és köptetőként hat, fellazítva a nyálkát a légutakban. Antioxidánsként a NAC segít feltölteni a glutation szintjét a tüdőben, és csökkenti a hörgőkben és a tüdőszövetben lévő gyulladást.

A krónikus hörghurutban szenvedők is profitálhatnak a NAC-ból. A hörgőkben lévő nyálka elvékonyításával és a glutationszint növelésével a NAC segíthet csökkenteni a sípoló légzés-, a köhögés- és a légúti rohamok súlyosságát és gyakoriságát. 

A NAC javíthatja az egyéb tüdő- és légúti betegségeket, mint például a cisztás fibrózist-, az asztmát- és a tüdőfibrózist-, valamint az allergia vagy fertőzések miatt kialakuló orr- és orrmelléküreg-túltengés tüneteit.

5. Fokozza az agy egészségét a glutamát szabályozásával és a glutation pótlásával

A NAC-nak a glutation pótlására és az agyi glutamát szintjének szabályozására való képessége fokozhatja az agy egészségét.

A tanulási, viselkedési és memóriafunkciók széles skálájában vesz részt, míg az antioxidáns glutation segít csökkenteni az agysejtek öregedéssel járó oxidatív károsodását.

Az Alzheimer-kór neurológiai rendellenesség lelassítja az ember tanulási és memóriaképességét. Állatkísérletek arra utalnak, hogy a NAC lassíthatja a kognitív képességek elvesztését az Alzheimer-kórban szenvedőknél.

Egy másik agyi betegség, a Parkinson-kór, a dopamin nevű neurotranszmittert termelő sejtek károsodásával jellemezhető. A sejtek oxidatív károsodása és az antioxidáns képesség csökkenése egyaránt hozzájárul ehhez a betegséghez. Úgy tűnik, hogy a NAC étrend-kiegészítők javítják mind a dopamin funkciót, mind a betegség tüneteit.

6. Javíthatja a termékenységet mind a férfiak, mind a nők esetében

A teherbe esni próbáló párok körülbelül 15%-át érinti a meddőség. Ezeknek az eseteknek csaknem felében a férfi meddőség a fő hozzájáruló tényező.

Az oxidatív stressz sejtpusztulást és csökkent termékenységet okozhat. Bizonyos esetekben a NAC bizonyítottan javítja a férfi termékenységet.

468 meddőségben szenvedő férfin végzett vizsgálat szerint 600 mg NAC és 200 mcg szelén 26 héten át történő pótlása javította a sperma minőségét.

Ezenkívül a NAC javíthatja a termékenységet a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő nőknél az ovulációs ciklus kiváltásával vagy fokozásával.

7. Stabilizálhatja a vércukorszintet a zsírsejtek gyulladásának csökkentésével

A magas vércukorszint és az elhízás hozzájárul a zsírszövetben lévő gyulladáshoz. Ez az inzulinreceptorok károsodásához vagy pusztulásához vezethet, és nagyobb kockázatot jelent a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a NAC stabilizálhatja a vércukorszintet azáltal, hogy csökkenti a zsírsejtekben lévő gyulladást, és ezáltal javítja az inzulinrezisztenciát. Ha az inzulinreceptorok épek és egészségesek, megfelelően eltávolítják a cukrot a vérből, így a szintek a normális határokon belül maradnak.

8. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát az oxidatív károsodás megelőzésével

A szívszövet oxidatív károsodása gyakran vezet szívbetegséghez, stroke-ot, szívrohamot és más súlyos állapotokat okozva. A NAC csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti a szívben lévő szövetek oxidatív károsodását.

Növeli a nitrogén-oxid termelést, ami segíti a vénák tágulását és javítja a véráramlást. Ez felgyorsítja a vér visszaáramlását a szívhez, és csökkentheti a szívroham kockázatát.

9. A glutationszintek növelésének képessége javíthatja az immunfunkciót

A NAC fokozza az immunrendszer egészségét.

Két vizsgálatban a NAC-kiegészítés az immunfunkció jelentős növekedését eredményezte - a természetes ölősejtek szinte teljes helyreállításával.

Influenza esetén a NAC gátolhatja a vírus szaporodási képességét. Ez potenciálisan csökkentheti a betegség tüneteit és élettartamát.

Adagolása

A ciszteinre vonatkozóan nincs konkrét étrendi ajánlás, mivel a szervezet kis mennyiségben képes azt előállítani.

Ahhoz, hogy a cisztein aminosavat a szervezetünk előállíthassa, megfelelő mennyiségű folsavra, B6-vitaminra és B12-vitaminra van szükségünk. Ezek a tápanyagok megtalálhatók a babban, lencsében, spenótban, banánban, lazacban és tonhalban.

Cisztein a következő élelmiszerekben fordul elő nagyobb mennyiségben: csirke, pulyka, joghurt, sajt, tojás, napraforgómag és a hüvelyesek.

A NAC ajánlott napi beviteli adagja: 600 -1 800 mg.

Mellékhatások

Nagy mennyiségben hányingert, hányást, hasmenést és székrekedést okozhat.

Vérzési rendellenességben szenvedő vagy vérhígító gyógyszereket szedő emberek ne szedjenek NAC-ot, mivel lassíthatja a véralvadást.

A NAC-nak kellemetlen szaga van, ami megnehezítheti a fogyasztását. Ezért javasoljuk tabletta, vagy kapszula formájában a szedését. 

Az oldal tetejére
BIG FISH Payment Gateway