Vitaminok/ásványi anyagok

A vitamin szerves anyag, amely a sejtekben zajló anyagcsere-funkciók ls a táplálékokból energiát felszabadító folyamatok szabályozásához szükséges. Több vizsgálat eredménye igazolja, hogy némely vitamin antioxidáns is. Ezek az anyagok védik a szöveteket a sejtkárosodástól, segítenek a degeneratív betegségek kialakulásával szemben is. Vannak zsíroldékony vitaminok: A-, D, E- és K-vitamin és vannak vízoldékony vitaminok is: 8 féle B-vitamin és a C-vitamin is. Megkülönböztetésük azért is fontos, mert a zsírban oldódó vitaminok akár hónapokig is raktározódni tudnak szervezetünkben, míg a vízben oldódó vitaminok ( a B12 vitamin kivételével) rövid ideig vannak a szervezetünkben és külső forrásból fontos őket pótolnunk, napi szinten. A D- és K-vitamin kivételével a szervezetünkben nem képződnek vitaminok, ezért fontos külső forrásból bevinnünk a többi vitamint. Ezért ajánljuk a táplálék-kiegészítő formás vitaminokat.
Az ásványi anyagok csak nagyon kevés számban vannak jelen szervezetünkben (a testsúlyunk kb 4%-át alkotják). Ezek a szervetlen anyagok nélkülözhetetlenek a szervezet életfontosságú folyamataiban. Segítenek a csontképződésben, emésztőrendszer működésében, szívizomzatot erősítik és keringésjavító hatásuk is van. Egyes ásványi anyagok fogyasztásával a rák, a csontritkulás, a magas vérnyomás és idült betegségek kialakulásának kockázata jelentősen lecsökkenthető. A szervezetben 60 különböző ásványi anyag van és a szakemberek 22 tartanak létfontosságúnak. Ezekből a 7 legfontosabb: kálcium (calcium), klór (Chlor), magnézium (Magnesium), foszfor, kálium, nátrium, kén. A másik 15-öt nyomelemeknek (mikroelemeknek) nevezzük.
Antioxidánsnak azokat az élelmiszerekben megtalálható anyagokat nevezzük, amelyekkel a szervezet a szabad gyököket semlegesíti. Egy jó összetételű multivitamin, vagy ásványi-anyag komplex elegendő antioxidánst juttat a szervezetbe, de a kielégítő táplálkozáshoz ezen kívül további C- és E-vitaminra is szükség van. Kutatások eredményei szerint pl.: a Q10 koenzim, a zöldtea és az Astaxhantin csökkenti a szívbetegségek kockázatát, fiatalítják a bőrt és megölik a rákos sejteket.